power by

power by

Wednesday, May 16, 2012

LIMITED!!! Jom Hack Mesin ATM!!!!

hahahaha wa bukan nak ajar cara hack mesin atm,just nak kongsi,yang para2 hacker dunia pernah buat sofware untuk hack mesin atm nieh...bila logo JACKPOT muncul,maka mesin ATM akan mengeluarkan duit sampai kering perut nya hahahaha..
so wa ceritakan~ Ternyata sistem pertahanan keselamatan mesin ATM tidak sekukuh yang banyak dianggarkan orang awam, buktinya hanya dengan bermodal flash disk saja sebuah ATM boleh diperintahkan supaya mengeluarkan semua wangnya, inilah yang sempat dibahas oleh Seorang bekas hacker yang kini menjadi perunding keselamatan, Barnaby Jack, mendedahkan cara baru menghack automatic teller machine (ATM). Jack yang kini menjadi Pengarah Kajian di syarikat perunding keselamatan, IOActive Labs, mempamerkan teknik menghack ATM dalam acara pertemuan tahunan para hacker, Black Hat, di Las Vegas. "Saya berharap dapat mengubah cara pandang orang terhadap peranti tersebut (ATM) yang dari luar tampak tak boleh ditembus," kata Jack di depan audiens sebelum menunjukkan cara membobol ATM. Untuk bisa menghack ATM, Jack mengaku menghabiskan lebih dari satu tahun untuk belajar merosakkan dan menghack mesin ATM yang sering ditemui di pam-​​pam petrol, bar dan syarikat runcit.

Seperti dikutip dari REUTERS, Demi mengetahui selok-belok ATM, Jack sampai membeli sendiri mesin ATM melalui internet. Pada sidang tahunan Black Hat itu, Jack menunjukkan bagaimana ia meng-upload perisian buatannya yang disebut Dillinger. Mantan hacker Barnaby Jack mempresentasikan cara menhack mesin ATM hanya dengan sebuah flash disk di persidangan para hacker sedunia Black Hat Setelah menjangkiti mesin ATM, software Dillinger akan mendekati dan mengarahkan mesin untuk mula mengeluarkan wang tunai. Nama Dillinger merujuk pada diri perompak legenda Amerika Syarikat, John Dillinger. Sementara software untuk ATM itu buatan syarikat Tranax Technologies. Jack menggunakan kunci yang terdapat di internet untuk membuka kotak ATM yang dilindungi Triton System. Kemudian dengan memasukkan flask disk mengandungi software Dillinger ke slot USB, maka akan memaksa ATM memuntahkan seluruh wang tunai di dalamnya. ATM yang di hack Jack menggunakan peranti Windows CE, sebuah versi sistem operasi buatan Microsoft Corp yang banyak digunakan pada komputer khusus termasuk ATM.
Jack berkata, pembuat ATM sebenar telah mencipta perisian yang boleh menghalang penggodam daripada mengulangi corak serangan yang sama, seperti yang dilakukannya di atas pentas pada masa itu. Tetapi dia juga menegaskan bahawa ATM masih terdedah kepada serangan penggodam. "Saya tidak naif cukup untuk menyatakan bahawa saya adalah satu-satunya orang yang boleh berbuat demikian," katanya. Beliau menambah bahawa beliau percaya ATM yang digunakan oleh institusi kewangan juga terdedah kepada serangan penggodam. Tetapi beliau tidak dapat untuk mensimulasikan serangan kerana dia tidak mampu untuk mendapatkan ATM mana-mana bank. Sementara itu, Timbalan Pengarah kejuruteraan untuk Triton, Bob Douglas, berkata dia tidak menyedari apa-apa serangan berjaya dijalankan terhadap peranti yang dibuat syarikat. Kira-kira 6,000 orang penggodam dan profesional keselamatan yang menghadiri persidangan Black Hat minggu ini untuk membincangkan kelemahan dalam semua aspek, yang terdiri daripada perisian yang menggunakan PC, telefon bimbit, kepada sistem yang mengawal grid kuasa. Penganjur yang banyak untuk menggalakkan penyelidikan itu dalam usaha untuk menghebahkan kelemahan peranti untuk pengguna, supaya mereka dapat melindungi diri mereka dan menggalakkan pembuat perisian, pengeluar dan pihak lain untuk mencari jalan untuk memperbaiki kelemahan ini. Sains pada dasarnya adalah seperti pisau, boleh berganda, lebih baik atau lebih teruk lagi bergantung kepada tuan rumah di mana sains telah ditabalkan.....

No comments:

Post a Comment